Leesboeken


Stem op Nikita bij boekenbakkers.nl
13-10-2013
Nikita van Gestel, schrijver Niels Rood, illustratrice Hélène Jorna en coach Daphne Deckers maakten samen het boek Oudersruilen.nl, één van de acht boeken die je straks kunt verzamelen bij Emté supermarkten. Eén van die boeken wordt bij RTL Telekids uitgekozen als winnaar en jij kunt stemmen! Ga naar boekenbakkers.nl en breng je stem uit!

Niels Rood doet mee aan Boekenbakkers, jij ook?
14-02-2013
Emté supermarkten en RTL telekids zijn begonnen met een bijzonder project: Boekenbakkers. Niels Rood schreef één van de beginnetjes, die inspiratie kunnen opleveren. Net als zeven andere kinderboekenschrijvers maakt hij een mooi boek op basis van het winnende verhaal, samen met de bedenker ervan. Elke week is er een nieuwe ronde, dus je kunt vaker meedoen!

Niels Rood schreef vast een beginnetje om deelnemers inspiratie te geven:

Oudersruilen.nl

Woest sloeg Salina de deur dicht. Ze had nog maar een paar happen van het avondeten naar binnen - en al weer ruzie! Ze stampte zo hard mogelijk de trap op en ging in haar kamer meteen online. Blijkbaar zat iedereen te eten, er viel in ieder geval weinig te kletsen. Haar oog viel op een advertentie: Ouders ruilen? Check nu oudersruilen.nl. Nieuwsgierig klikte ze op de link. Het zou wel een of andere flauwe grap zijn, maar dat kon haar even niet schelen. De site opende en ze zag het meteen: het was geen grap...

Zin om mee te doen? Ga meteen naar boekenbakkers.nl en wie weet schrijven wij binnenkort samen een boek... en ben je op TV!

Kinderboekenweek volgeboekt!
30-07-2012
Dit jaar draait het in de Kinderboekenweek om het buitenland, Dat komt goed uit, want de dolfijnenserie voert je langs Curacao, Malta, Fuertaventura en Zweden. Jongere groepen kunnen genieten van de Vliegende Hollander, een legende uit de tijd dat VOC-schepen de hele wereld verkenden. Maar Nederland is ook mooi, en speciaal Tiel, Nijkerk, Emmen en Apeldoorn!

Download eBook 'Orka in vrijheid'
05-10-2011
Lees hier alles en download het gratis eBook 'Orka in vrijheid', het vijfde deel in de serie Dolphin Rescue Team. Het boek gaat over Orka Morgan, die vorig jaar strandde in de Waddenzee. In het eBook zijn het Cas en Quinty die haar vinden. Kunnen zij Morgan haar vrijheid teruggeven?
De Vliegende Hollander nu ook als iPad app!
20-09-2011Een iPad thuis? Het prentenboek De Vliegende Hollander is verschenen als App. Aan te schaffen via de gratis Piccolo app, waar je ook andere schitterende prentenboeken kunt vinden.

De Vliegende Hollander combineert de eeuwenoude legende met schitterende platen van Yke Reeder. Achterin het boek staat het Zelfverzonnen Lied van Kapitein Willem van der Decken. In de App kun je horen hoe dit op muziek is gezet en ingezongen door Leon Lutterman.

De app kost 3,99 en verschijnt in vijf talen: je kunt ervan genieten in het Nederlands, Engels, Spaans, Duits en Frans. Gaat na de legende ook deze app de wereld veroveren? 


Niels Rood schrijft Orka in vrijheid in de Nieuwe Boekhandel
15-09-2011
'Orka in vrijheid' is het project waar Niels Rood op 3 oktober mee klaar is. Kort daarna komt het boek uit, als eBook. Samen met Rebel Jeans is een unieke actie ontwikkeld waardoor je dit boek gratis kunt downloaden. Voor elke download in combinatie met een aanschaf maakt Rebel Jeans een euro over naar Orka Coalitie.

Het boek gaat over orka Morgan, die gered werd door het Dolfinarium maar nu in een te kleine tank rondjes zwemt. Er ligt een uitgewerkt plan om haar terug te brengen naar haar familie, maar daar wil het Dolfinarium niet aan beginnen. De Orka Coalitie voert rechtszaken om te zorgen dat het Dolfinarium eindelijk gaat meewerken aan het plan. 

Het boek krijgt een happy end... maar zal dat in het echt ook zo zijn? Aan de Orka Coalitie en Dolphin Rescue Team zal het in ieder geval niet liggen!

 

Niels Rood op de Uitmarkt
28-08-2011
Kijk hier: http://www.amsterdamsuitburo.nl/uitmarkt/remix-jeugd.php?type=junior&datum=2011-08-28&page=9&recordfrom=46

Orka Morgan ster in nieuw kinderboek
17-08-2011
Orka Morgan ster in nieuw kinderboek Gooi en Eemlander, woensdag 17 augustus 2011 - Door Joëlla Angenent De beroemde orka Morgan wordt de hoofdrolspeler in het nieuwe kinderboek van schrijver Niels Rood uit Eemnes. "Ik heb het nieuws rond Morgan op de voet gevolgd en vind dat het Dolfinarium verkeerd heeft gehandeld. Dit thema leeft erg bij kinderen, dus daarom wil ik hen het hele verhaal vertellen," aldus Rood. Het boek wordt een onderdeel van de serie Dolphin Rescue Team, waarin twee kinderen gestrande dolfijnen helpen om weer in de zee vrijgelaten te kunnen worden. Rood: "In dit boek vinden ze de aangespoelde orka Morgan en maken ze de strijd tussen het Dolfinarium en de Orka Coalitie van dichtbij mee. Iedereen kan het boek als e-book gratis downloaden en eventueel een donatie doen aan de Orka Coalitie." Sinds de orka een jaar geleden verzwakt werd gevonden in de Waddenzee is ze het onderwerp van een verhitte discussie geworden. Het Dolfinarium, die de orka opving, vroeg een vergunning aan om het dier naar Tenerife te verhuizen. Toen deze vergunning werd verleend maakte de Orka Coalitie bezwaar omdat zij vinden dat de orka losgelaten zou moeten worden in de natuur. De rechtszaak die hier twee weken geleden op volgde werd door tientallen dierenactivisten en en internationale wetenschappers bijgewoond. Uiteindelijk werd besloten dat Morgan in Harderwijk blijft, totdat is onderzocht wat het beste is voor de orka. "Ik trek me het lot van Morgan erg aan omdat orka's niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven. Daar worden ze alleen maar gestresst en agressief van. Het Dolfinarium wil haar gebruiken om mee te fokken, omdat het erg moeilijk is om aan orka's te komen. Maar het dierenwelzijn zou toch voorop moeten staan?" zegt Rood verontwaardigd. De Eemnesser hoopt op spontane donaties voor de Orka Coalitie, die Morgan uit willen zetten in Deltapark Neeltje Jans in een afgesloten baai van de Oosterschelde. "Het is wel spannend om het boek eerst alleen als e-book te laten verschijnen. Lang niet iedereen heeft nog een e-reader, het is echt zo'n overgangsfase. Maar voordat de scholen op iPads overgaan, moet ik erbij zijn." Het e-book van Niels Rood over Morgan is vanaf begin oktober te downloaden op zijn website (www.nielsrood.nl) en op die van de Orka Coalitie.

Zamel geld in voor orka Morgan!
30-07-2011
Orka Morgan is door het Dolfinarium gered en verzorgd, en dat is natuurlijk mooi. Maar nu wil het Dolfinarium Morgan verkopen aan Loro Parque op het eiland Tenerife.

Dolphin Rescue Team is het eens met een groep wetenschappers. Die vinden dat je eerst zou moeten proberen Morgan te leren jagen op vis, haar familie te vinden en haar moet proberen terug te zetten. Zoiets is moeilijk, maar niet onmogelijk. Bovendien is het verplicht volgens internationale regels. En als het mislukt, kan ze altijd nog naar Loro Parque.

In Dolfijn in gevaar lees je hoe een dolfijn door Cas en Quinty wordt getraind om zelf vis te vangen en hoe ze zich aansluit bij andere dolfijnen. Voor dat boek heb ik grondig uitgezocht dat zoiets kan. Morgan verdient gewoon ook die kans.

Maar het Dolfinarium wil hier niets van weten en ze worden gesteund door het Ministerie in Den Haag. Woensdag is er daarom een kort geding, een rechtszaak die is begonnen door de Orka Coalitie. Er wordt nu geld ingezameld om de kosten van die rechtszaak te betalen.

Als je kan helpen, GRAAG!!! Het geld kan met behulp van deze site worden gestort:

https://www.4just1.com/project/45

Doe mee, overtuig iedereen om je heen en red Morgan van een ellendig leven in een attractiepark! Er is haast bij... en alle kleine beetjes helpen. Of zet de link op je eigen pagina...

Alvast bedankt!

Niels Rood

Paniek in de Nachtfabriek
22-06-2011
Kijk op http://leesplein.nl/KB_plein.php?hm=1&sm=2&id=4678 voor de leestip! En lees onderstaand persbericht van BizWorld: Veldhoven, 20-06-2011 Persbericht 'PANIEK IN DE NACHTFABRIEK' TEN DOOP GEHOUDEN BIJ AFSLUITING CAMP BIZWORLD

 Het eerste exemplaar van Paniek in de Nachtfabriek van kinderboekenschrijver Niels Rood, wordt op 24 juni aangeboden aan Pauline van Dulken, directeur van BizWorld. Plaats van handeling: het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in Utrecht. Daar vindt tussen twee en zes de afsluiting plaats van het eerste Camp BizWorld. Dat is een project waarin basisschoolkinderen gedurende twee dagen intensief kennismaken met een bedrijf. Doel van BizWorld is kinderen het ondernemen al op jonge leeftijd te laten ontdekken. Mercedes Benz is het eerste bedrijf dat gastheer is voor een Camp BizWorld.

Paniek in de Nachtfabriek is een boek vol humor en avontuur over vier vrienden uit groep 8, die hun droom realiseren: een achtbaan op het schoolplein. Natuurlijk moeten ze geld verdienen om zo'n groot project te bekostigen, en zo leren ze vanzelf ondernemen. Paniek in de Nachtfabriek is de opvolger van Paniek in de Toko, dat door Delta Lloyd werd verspreid naar alle basisscholen in Nederland.

Alle jonge deelnemers aan Camp BizWorld krijgen een exemplaar van het kinderboek cadeau van uitgeverij Van Holkema en Warendorf. De middag wordt afgesloten met een borrel voor de partners van BizWorld, die als ze zin hebben een Mercedes kunnen uitproberen. 

'Er is geen beter decor denkbaar dan een showroom vol mooie auto's, om dit boek te presenteren,' zegt Niels Rood. 'Het bestaan van een ondernemer kent pieken en dalen, maar één ding staat vast: zonder dromen red je het niet. Een fijne auto staat symbool voor zo'n mooie droom, die je alleen kunt waarmaken als je durft te gaan voor je ideeën.'

'Ons motto is: ondernemen, jong geleerd, oud gedaan,' zegt BizWorld directeur Pauline van Dulken. 'Nederland moet om mee te kunnen blijven doen uit blijven blinken in creativiteit, in innovatie. Over minder dan tien jaar is onze doelgroep aan de beurt om een eigen bestaan op te bouwen. Hoe meer kinderen dan een eigen bedrijf overwegen, hoe beter het is.'

De presentatie is alleen toegankelijk voor genodigden en media.

 Over BizWorld Stichting BizWorld heeft ten doel jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met ondernemen, waarbij o.a. financiële aspecten aan bod komen.. Het spel is in 1992 door Tim Draper, investeerder in de Verenigde Staten, bedacht en ontwikkeld. Het ondernemersspel wordt momenteel door meer dan 200 basisscholen in Nederland opgenomen in het lesprogramma. Voor meer info zie www.bizworld.nl.

Stem voor de kinderjury!
04-02-2011
Type in het veld "Zoek!" het woord "Paniek" en je vindt het boek. Daarna klik je op "Zet in mijn Top 3". Je kunt nog twee boeken invullen, type daarvoor een woord uit de titel in het veld "Zoek!". Misschien Dolfijn?

De volledige tiplijst vind je hier:

http://www.kinderjury.nl/index.php/nieuwtjes-en-tips/boekentips/de-tiplijst-voor-6-tm-9-jaar/

Het zelfverzonnen lied van kapitein Willem van der Decken
21-01-2011
Download hier vast de bladmuziek of wacht nog even op de mp3 van de studio-opname, die we binnen enkele weken hopen af te ronden!De Vliegende Hollander verschijnt!
11-01-2011
De Vliegende Hollander is een schitterend vormgegeven voorleesprentenboek, waarin het klassieke verhaal over kapitein Willem van der Decken opnieuw tot leven komt. Meer dan 300 jaar geleden voer hij van Terneuzen naar Kaap de Goede Hoop. Door een storm moest het schi voor anker blijven liggen, tot het geduld van de kapitein opraakte. Hij voer uit, ondanks de smeekbede van zijn stuurman. Tot de zeilen bloedrood kleurden en het schip werd opgetild door een bijzondere kracht...

Yke Reeder woont en werkt pal aan de Friese kust. Zij voer op vele zeewaardige zeilschepen en overal ter wereld kun je muurschilderingen van haar vinden. Met De Vliegende Hollander laat ze zien hoe platen een heel eigen verhaal kunnen vertellen, een verhaal dat kinderen zal meevoeren in een wereld vol avontuur en gevaar.

De Vliegende Hollander is groot uitgevoerd (30 x 30 cm) en prachtig vormgegeven door Petra Gerritsen.Niels Rood en Dolphin Rescue Team lanceren: Fish For Plastic
07-12-2010
Het idee is even simpel als doeltreffend: vraag vissers om plastic uit de zee te halen in plaats van vis, en betaal ze er voor. Dat kost natuurlijk geld, maar dit kan worden opgebracht door de kosten van vis te verhogen. Het gevolg is dat we dan minder vis gaan eten, maar dat moet binnenkort toch, want de zeeën raken leeg. Dolphin Rescue Team zal zich de komende tijd inspannen, om budget binnen te halen voor Fish For Plastic. In eerste instantie wordt dat budget gebruikt om internationaal leden te werven. Grote aantallen zijn nodig om producenten en handelaren van vis, te motiveren mee te betalen aan het Fish For Plastic budget. Fish For Plastic dingt mee naar de Rolex Enterprise Awards: een voorlopige aanvraag is ingediend. Deze prijs bestaat uit een budget van 100.000 dollar. En… een mooi horloge voor de indiener.

Derde herdruk voor S.O.S. Dolfijnen
28-11-2010
Het boek is geïllustreerd door Els van Egeraat en verscheen bij uitgeverij Leopold in de serie Rugzakavontuur. Na verschijnen was het binnen een maand uitverkocht. Dat succes inspireerde Niels Rood tot een nieuwe serie over dolfijnen: Dolphin Rescue Team. Ook de boeken in die serie beleefden onlangs hun derde druk.Paniek in de Toko op tiplijst Kinderjury
25-11-2010
Van februari tot en met mei kun je stemmen voor de belangrijkste kinderboekenprijs van Nederland: de prijs van de Kinderjury. In de categorie 9-12 jaar is Paniek in de Toko één van de kanshebbers. Zodra je kunt stemmen, komt dat op deze site! Paniek in de Toko gaat over Ties, Ilaida, Radboud en Lotte. Zij zijn na school vaak te vinden in de snoep- en speelgoedwinkel van meneer Jeff. Als hij naar het ziekenhuis wordt afgevoerd, besluiten ze de winkel zelf open te houden. Maar hoe kom je aan nieuwe spullen, als ze zijn uitverkocht? En hoe bepaal je wat iets kost? Dan krijgen ze een telefoontje van het ziekenhuis: er moet ineens een groot bedrag betaald worden… Paniek in de toko is het eerste deel in de serie Kids in Business. Het tweede deel is nog niet verschenen, het heet Paniek in de Nachtfabriek.

Dolfijn Gewond gepresenteerd
09-10-2010
Het boek wordt gepresenteerd op het Kinderboekenfeest van Tomey en Verstegen in Culemborg, waar Niels Rood schrijver van de maand is.

Dolfijn gewond speelt zich af op Fuerteventura, waar Cas en Quinty een dolfijn vinden die gewond is geraakt in de netten van een groot vissersschip. Ze helpen het dier zo goed mogelijk, maar worden gevangen genomen als ze bewijs verzamelen tegen het grote vissersschip.

De eerste twee delen van Dolphin Rescue Team verschenen in maart en werden al twee keer herdrukt.Kinderboekenweektoer 2010
16-09-2010
Met optredens in Venlo, Raalte, Culemborg, Weesp, Amsterdam, Veldhoven, Alkmaar, Gouda en Driebergen komt alleen het Noorden er bekaaid af tijdens de Kinderboekenweek. Maar dat komt vast in 2011 weer goed! Surf naar drt.nielsrood.nl/agenda voor alle optredens.

Nu in de boekhandel: Paniek in de Toko
05-08-2010
Ties, Ilaida, Radboud en Lotte gaan na school vaak naar de winkel van mijnheer Jeff. Op een ochtend vinden ze hem gestrekt achter de toonbank. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis en de vier besluiten dat de winkel gewoon open blijft. Al snel krijgen ze door wat er allemaal bij een winkel komt kijken, maar dan belt het ziekenhuis: er moet snel veel geld verdiend worden! Paniek in de Toko is geïllustreerd door Juliëtte de Wit en kost 10,99.

Dolphin Rescue Team bij de speelgoedwinkel
02-08-2010
De speelgoedketens bereiken een ander publiek dan de boekhandel. Daarom is het goed nieuws dat Cas en Quinty nu ook bij Bart Smit en Intertoys in de schappen staan. De prijs is overal even laag: voor 10 euro koop je één van de boeken. Mét Dolphin Rescue Team plaktattoos!

Dolphin Rescue Team slaat aan!
28-07-2010
Dolfijn in gevaar en Dolfijn ontvoerd, de boeken rond Cas en Quinty die Dolphin Rescue Team hebben opgericht, moeten worden bijgedrukt. De titels zijn nog verkrijgbaar, maar uitgeverij Unieboek wil voorkomen dat boekhandels en webshops nee moeten verkopen. Daarom worden de boeken nu ongewijzigd herdrukt.

Jan Peter Balkenende neemt Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli in ontvangst
12-05-2010
Meer dan 100 jaar geleden schreef Rudyard Kipling Jungle Boek. De verhalen over Mowgli, die opgroeide bij de wolven in de jungle van India, werden een klassieker. Nu verschijnt een schitterend geïllustreerde bewerking: Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli. Voor de full colour illustraties zorgde Arne van der Ree, die tot de absolute top in Nederland behoort.

Het boek is uitgegeven door YoungCrowds Publishing in opdracht van Scouting Nederland. De avonturen van Mowgli en Shanti zijn het spelthema van de welpen. De verwachting is dat vele tienduizenden kinderen in de leeftijd vanaf zeven jaar het boek zullen lezen.

Premier Balkenende was vroeger zelf scout en hij zal zaterdag de eerste zijn die een exemplaar van het boek in handen krijgt.

Coole prijsvraag in Kidsweek Junior
29-04-2010

Deze week in Kidsweek Junior: een paginabrede actie ism Van Holema & Warendorf en Dolfinarium Harderwijk.

De vraag is een makkie: wie schreef de boeken "Dolfijn in gevaar" en "Dolfijn ontvoerd?"

Mail het goede antwoord naar prijsvraag@unieboekspectrum.nl ovv dolfijnenwedstrijd.

Binnenkort ook: de uitslag van de wedstrijd op kinderboeken.blog

Cover "Dolfijn gewond" gereed
25-04-2010
Het boek is geschreven, en nu is ook het omslag gereed:"Dolfijn gewond" verschijnt in het najaar. Tot die tijd zullen we het moeten doen met "Dolfijn in gevaar" en "Dolfijn ontvoerd", die nu in de winkel liggen.

Introductie Dolphin Rescue Team boeken groot succes
20-03-2010
De eerste twee boeken in de serie Dolphin Rescue Team liggen in de winkel. De introductie in Spijkenisse leverde enthousiaste reacties op. Inmiddels hebben de boeken in Tina gestaan, op kinderboeken.blog, in Groter Groeien en in Wildzoekers expres. Er is ook nog een stukje beloofd in Kidsweek Junior.

Kortom: als de voortekenen niet bedriegen vliegen de boeken de winkel uit!In groep 5/6 van De Hoeksteen ontving Juf Betty Bernauw het eerste exemplaar van Dolfijn in gevaar.Ronald van Ham van de bibliotheek in Spijkenisse ontving het eerste exemplaar van Dolfijn ontvoerd.

Nu in de vrachtwagens: 'Dolfijn in gevaar' en 'Dolfijn ontvoerd'
10-03-2010
Eindelijk! Twee nieuwe boeken in de serie Dolphin Rescue Team zijn vanaf zaterdag overal verkrijgbaar. Morgen worden ze gelanceerd in Spijkenisse, met 100 kinderen.

In 'Dolfijn in gevaar' vinden Cas en Quinty een gestrande dolfijn. Het jonge dier is zijn moeder kwijtgeraakt en moet nog zelf leren jagen. Als dat niet lukt, moet ze naar een Duits dolfinarium. Cas en Quinty richten Dolphin Rescue Team op en zetten alles op alles...In 'Doilfijn ontvoerd' volgen Cas en Quinty het spoor van drie mannen, die met een verdovingspistool de zee opvaren in een motorboot. Wat zijn ze van plan?Check ook www.dolphinrescueteam.nl en dolphinrt.hyves.nl

Coole actie op kinderboeken.blog!
26-02-2010
Kinderboeken.blog heeft een coole actie voor dolfijnenfans. De site besteedt aandacht aan het verschijnen (over twee weken...) van "Dolfijn in gevaar" en "Dolfijn ontvoerd" in de nieuwe serie Dolphin Rescue Team.  Iedereen die meedoet krijgt een dolfijnenposter thuisgestuurd, en onder de inzenders verloot kinderboeken.blog een heel speciaal cadeau: een nacht op bezoek bij de dolfijnen van het Dolfinarium!

Bezoek snel de site: http://kinderboeken.blog.nl/fun/winnen-fun/2010/02/26/win-jij-een-nacht-bij-de-dolfijnen-in-het-dolfinarium

Plaktattoos bij 'Dolfijn in gevaar' en 'Dolfijn ontvoerd'
21-02-2010
Niet minder dan 7 plaktattoos zitten er in elk exemplaar van 'Dolfijn in gevaar' en 'Dolfijn ontvoerd.' De afbeeldingen zijn speciaal gemaakt door Yke Reeder. Wedden dat iedereen vraagt hoe je er aan komt als ze jou met zo'n tattoo zien? Gelukkig heb je genoeg tattoo's om er ook een paar weg te geven!

Niels Rood leest voor in Spijkenisse
04-02-2010
Op initiatief van de openbare bibliotheek in Spijkenisse is Niels Rood op 11 maart te gast op basisscholen in Spijkenisse. Niet voor het eerst, want een jaar eerder was hij al op andere scholen. Het wordt een leuke dag voor de basisscholen, met veel informatie over dolfijnen, video en... voor iedereen een spetterende prijs!

Het zelfverzonnen lied van kapitein Willem van der Decken
21-01-2010
Download hier vast de bladmuziek of wacht nog even op de mp3 van de studio-opname, die we binnen enkele weken hopen af te ronden!


Nieuwe column van Niels Rood
12-01-2010
Florence Nightingale

Janny van der Molen schreef het boek 'Helden'. Het is een lekker dik boek over bijzondere mensen in de geschiedenis. Bijvoorbeeld Anne Frank, Marten Luther King en Barack Obama. Mijn dochter Mikkie verslindt het, nadat ze de voorganger, 'Over goden, engelen en helden' zo vaak gelezen had dat ze het ongeveer uit haar hoofd kende. In het boek staat uitleg over wie die beroemde mensen waren. Maar dat wordt afgewisseld met verhalen. Sommige spelen in het nu, andere gaan over de tijd dat de held of heldin jong was en die spelen dus in het verleden.
In deze eerste column over hoofdpersonen gaat het over Florence Nightingale. Mijn dochter kwam naar me toe en zei dat ik het móést lezen. Ze vindt 'Helden' nog leuker dan 'Over goden...' en over het verhaal van Florence Nightingale was ze helemaal enthousiast. Toen ik het verhaal gelezen had begreep ik waarom. Ik had wel eens van Florence Nightingale gehoord. Ik wist dat ze verpleegster was, maar ik had nooit zo goed begrepen wat daar nou zo bijzonder aan was. Maar nu weet ik het wel.
Florence Nightingale leefde van 1820 tot 1910 in Engeland. Het is dus precies honderd jaar geleden dat ze stierf. Ze had rijke ouders. Ze hoorde daardoor met een rijke man te trouwen en hoefde verder niet zoveel te doen. Een leven vol roddelen en borduren was voor haar weggelegd. Maar Florence was anders. Ze wilde mensen die ziek of gewond waren verplegen. Haar ouders wilden er niets over horen; in die tijd ging je als vrouw niet werken, tenzij je straatarm was en wel moest. Maar Florence was koppig en hield vol. Op haar dertigste mocht ze eindelijk gaan werken als verpleegster.

De Engelsen hadden besloten de Turken te helpen in een oorlog tegen de Russen. Florence Nightingale schreef een brief aan de Minister van Oorlog. Ze vroeg of ze naar Turkije mocht om daar gewonde soldaten te helpen. Het mocht, en ze reisde naar het oorlogsgebied. Als een van de eersten ter wereld begreep ze dat je in een smerig hospitaal geen zieken kunt verplegen. Het ziekenhuis was overvol, de vloeren en muren werden nooit schoongemaakt en de verpleegsters wasten bijna nooit hun handen. Daar bracht Florence Nightingale verandering in. Het ziekenhuis werd schoon en ze ging bijvoorbeeld 's nachts kijken hoe het met de gewonden was. En zo redde ze duizenden levens! Het werd iedereen duidelijk hoe belangrijk het was om de boel een beetje schoon te houden. Nu is het heel normaal dat je je handen wast als je naar de WC bent geweest, maar in die tijd was het grotendeels onbekend dat je er ziek van kon worden. De mensen werden een stuk minder oud dan nu!

Zo zie je dat sommige mensen in hun eentje de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. Toen ik jong was las ik Koning Arthur van Jaap ter Haar. Koning Arthur was voor mij ook zo'n held. Als je het boek uit hebt en je wilt proberen net zo eerlijk en rechtvaardig te worden als hij, dan verandert de wereld een heel klein beetje. Maar omdat heel veel mensen zo'n verhaal lezen, verandert de wereld voorgoed. Zo zal Mikkie, mijn dochter, voor altijd begrijpen hoe belangrijk het is om anderen te helpen, en dat je het meeste kan bereiken door dingen echt te veranderen. En zij niet alleen, maar iedereen die het verhaal over Florence Nightingale leest.

Helden, Mensen die de wereld mooier maakten, Janny van der Molen met kleuren-illustraties van Els van Egeraat, 397 pagina's, uitgeverij Ploegsma, ISBN 978-90-216-6767-6

2011
31-12-2009
Het jaar waarin de Dolphin Rescue Team speelfilm een stuk dichterbij komt... Het jaar waarin de sfeer in de gemeenteraad van Eemnes nog verder zal verbeteren... Het jaar waarin De Vliegende Hollander verschijnt in de serie Verhalen die blijven... Het jaar waarin De Vliegende Hollander meteen ook als App voor de iPad uitkomt in vijf talen... Het jaar waarin Paniek in de Nachtfabriek verschijnt... Het jaar waarin alweer de vierde Dolphin Rescue Team verschijnt: Dolfijn op zoek... Het jaar waarin ik voor UPC ga bijdragen aan hun e-safety project voor basisscholen... Het jaar waarin er honderden nieuwe leden van de dolphin rescue team Hyves bij zullen komen... Het jaar waarin Fish4plastic.com internationaal op de kaart komt te staan... Jij ook al het succes wat je kunt verzinnen! Niels Rood

Het aftellen is begonnen...
24-12-2009


Dolfijntje geboren in Harderwijk!
17-12-2009
HARDERWIJK – In het Dolfinarium is blij gereageerd op de geboorte van dolfijn Luna. Maandagavond rond 11 uur kwam de jongste aanwinst van het zeedierenpark ter wereld. Moeder Maaike en Luna maken het erg goed en zijn zichtbaar voor bezoekers.

De trainers observeren de eerste dagen na de bevalling 24 uur per dag. Zij letten hierbij vooral op het zwemgedrag, de ademhaling en het zogen van het jong. Na ongeveer acht uur heeft Luna voor het eerst gezoogd bij moeder Maaike. Dierenartsen en verzorgers zijn zeer tevreden over het gedrag van Maaike en Luna. Moeder is alert en Luna is erg actief en ademt goed.

De bevalling van Luna heeft ongeveer 3 uur geduurd. Rond acht uur zagen verzorgers haar staartje naar buiten komen. De eerste weken zijn cruciaal voor moeder en jong.

Moeder Maaike
Maaike is een ervaren moeder. Luna is haar derde jong. Eerder bracht zij Yola (2002) en Nalu (2005) ter wereld. Dolfijnen hebben een draagtijd van ongeveer twaalf maanden. In de laatste weken voor de bevalling worden de zwangere dames apart gezet van de rest van de groep. Op deze manier kunnen de verzorgers de dieren goed observeren. Naast de zwangere dolfijnen zwemmen hier jongere dieren en ervaren moeders. Zo kunnen de dieren van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Door een lange glaswand kunnen de verzorgers maar ook bezoekers een kijkje onderwater nemen bij de pasgeboren baby.

Spannend
Bevallingen bij dolfijnen zijn altijd erg spannend. Jonge dolfijnen hebben weinig weerstand en zijn kwetsbaar. De bevalling en de eerste uren en dagen na de bevalling zijn risicovol voor babydolfijnen. Hoewel er de laatste jaren al flink wat geboortes in de Odiezee hebben plaatsgevonden en de huidige moeders allemaal ervaring hebben met het moederschap, blijft het een spannende gebeurtenis.

Bron: Dolfinarium Harderwijk


Download nu alles voor je verslag over dolfijnen!
13-12-2009
Hier vind je een link naar het document met alle informatie voor je verslag! Plaatjes moet je zelf even zoeken.


Nieuwe methode moet dolfijnen weghouden uit visnetten
08-12-2009Harderwijk – Het Dolfinarium in Harderwijk is in samenwerking met een groep Engelse wetenschappers een onderzoek gestart naar een nieuwe methode om dolfijnen weg te houden uit visnetten.

De reden hiervoor is dat er ieder jaar zo’n 300.000 walvisachtigen, waar dolfijnen onder vallen, verstrikt raken in visnetten. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het voorkomen van bijvangsten in visnetten. Het nieuwe aan deze methode is dat het reageert op sonarsignalen die walvisachtigen uitzenden in plaats van zelf geluidsignalen te produceren.

Het onderzoek in het Dolfinarium is er op gericht om te kijken of een bestaand marineproduct geschikt gemaakt kan worden voor de visserij om zo de bijvangst van walvisachtigen te verminderen. Er werd onder andere een zwarte sonar bal in het verblijf van de dieren gehangen. De bedoeling is om deze sonarbal in de toekomst aan visnetten te hangen. De sonarbal werkt als een lens: het sonar signaal dat dolfijnen uitzenden wordt door de bal versterkt en teruggekaatst. Dit moet de dolfijnen afschrikken en zo uit de buurt van vissersboten en hun netten houden. De Engelse onderzoekers hebben afgelopen dagen in samenwerking met deskundigen van het Dolfinarium een aantal tests gedaan bij de dolfijnen en bruinvissen in hun verblijf.

De onderzoekers van the Subsea Asset Location Technologies zijn zeer enthousiast over de mogelijkheden in het Dolfinarium om het product te testen. De dolfijnen reageerden nieuwsgierig op de zwarte bal die in het water werd gehangen. Op dit moment worden de verzamelde gegevens in Engeland onderzocht. Over enkele weken verwacht men in Harderwijk de eerste resultaten te ontvangen, waarna het onderzoek in januari verder zal gaan.

Bron: Persbericht Dolfinarium Harderwijk

Goed nieuws van Stichting SOS Dolfijn
03-11-2009
HARDERWIJK – Stichting SOS Dolfijn heeft vrijdagmiddag, 31 oktober 2009 bruinvis Jerry uitgezet in de Noordzee. Jerry verbleef sinds april van dit jaar in het opvangcentrum in Harderwijk nadat hij was aangespoeld voor de Nederlands kust. De KinderDIERekteur en tevens ambassadrice van SOS Dolfijn, Naomi Hackenitz, was tijdens het vervoer aanwezig om Jerry in de gaten te houden. Ongeveer 7 mijl uit de kust van Ameland is Jerry teruggezet in de Noordzee. Ietwat onwennig zwom Jerry nog drie rondjes om de boot om vervolgens zijn eigen weg te gaan. Tijdens het transport waren behalve de KinderDIERekteur ook een dierenarts en een aantal verzorgers aanwezig om Jerry te begeleiden. De dierenarts en de verzorgers spreken van een zeer geslaagde uitzet. Jerry is de derde bruinvis die dit jaar door SOS Dolfijn na een revalidatie periode succesvol is uitgezet in de Noordzee. Lange rit De terugweg van Harderwijk naar de Noordzee is letterlijk en figuurlijk een lange rit waar veel voorbereidingen aan vooraf gaan. Na een autorit van ongeveer twee uur volgt vervolgens een vaartocht van ongeveer anderhalf uur. Al die tijd moet Jerry in de hangmat in de transportkist liggen. Doormiddel van transporttraining raakt het dier gewend zodat dit niet meer eng is voor Jerry. Ook tijdens het transport heeft Jerry rustig afgewacht wat hem te wachten stond. Het ministerie van LNV heeft het schip de Krukel beschikbaar gesteld om de dieren uit te zetten. De boot is vanaf Lauwersoog tussen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog doorgevaren. Alert dier Bruinvis Jerry bleek bij aankomst in april 2009 nog een jonge bruinvis. Hij was sterk vermagerd en had een aantal kleine wonden. Daarnaast weken zijn bloedwaarden af van normaal. De eerste uren in SOS Dolfijn had Jerry ondersteuning nodig, maar al snel bleek dat hij ‘los’ kon zwemmen. Jerry is tijdens zijn rehabilitatieperiode in het opvangcentrum in Harderwijk weer helemaal opgeknapt. Hij heeft een normaal gewicht en lichaamslengte bereikt en zijn bloedwaarden zijn geheel genormaliseerd. Daarnaast blijkt het een slim en alert dier en heeft hij laten zien goed te kunnen jagen en vangen.

SOS Dolfijnen gelukkig weer verkrijgbaar
23-09-2009
Bestel hier jouw exemplaar!Word lid van de Dolphin Rescue Team groep op Hyves!
17-09-2009
Lid worden kan hier. Zoek de link naar Lid worden en bekijk daarna alle foto's en filmpjes!

Niels Rood kinderboekenschrijver van de maand
16-09-2009
Het zal in Culemborg niet opopgemerkt blijven: Niels Rood heeft de eer kinderboekenschrijver van de maand te zijn bij Tomey en Verstegen.

Op zaterdag 9 oktober 's middags is Niels Rood te gast bij deze boekhandel, om te signeren, uit te delen en voor te lezen.

Komend voorjaar: Dolphin Rescue Team
06-09-2009
Een nieuwe serie boeken over dolfijnen start in het voorjaar bij Van Holkema en Warendorf. Spannende boeken voor jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar, over de belevenissen van Cas en Quinty.

Het eerste en het tweede deel verschijnen tegelijkertijd. Het eerste deel, dat zich afspeelt in Nederland, gaat over een gestrande witsnuitdolfijn. In dit boek beginnen Cas en Quinty het Dolphin Rescue Team. Klik hier voor de Dolphin Rescue Team pagina op Hyves en word vast lid!

In het tweede deel zijn Cas en Quinty op vakantie in Malta. Ze zien drie verdachte mannen op zee en besluiten hen goed in de gaten te houden. En dat is maar goed ook!

Lekkere leesboeken vol spanning voor iedereen die van dolfijnen houdt. Met grappige illustraties van Yke Reeder.

SOS dolfijnen na een maand herdrukt!
28-08-2009
Uitgeverij Leopold aat SOS Dolfijnen herdrukken om boekhandels en bibliotheken snel weer te bevoorraden. Het boek is de tweede in de serie Rugzakavontuur die bijgedrukt moet worden. Eerder gebeurde hetzelfde met Smokkelkind, van... Lydia Rood! Kinderen die SOS dolfijnen lezen, vertellen allemaal dat ze het niet weg konden leggen. Ook op internet zijn alle reacties positie.

kinderboeken.blog tipt SOS Dolfijnen
16-08-2009
Kinderboeken.blog.nl trekt maandelijks tienduizenden bezoekers. Natasja Storm van de site tipt deze week SOS Dolfijnen, dat nu overal verkrijgbaar is.

Klik hier voor het artikel!

SOS Dolfijnen krijgt 5 sterren
28-07-2009
"...meeslepend en aangrijpend geschreven. Kinderen geraken er door geboeid", aldus de recensie. En even verderop: "spannend avontuur dat tot de verbeelding spreekt van ieder kind". Ook de boekhandel heeft hoge verwachtingen van het boek. De eerste druk werd nagenoeg geheel uitgeleverd, mede dankzij de displaydoos met 6 exemplaren, die het boek extra zal laten opvallen in de hoek met kinderboeken.

SOS Dolfijnen nu leverbaar!
02-07-2009
SOS Dolfijnen, met een hoofdrol voor de dolfijnen van Dolphin Academy, is nu overal verkrijgbaar. Natuurlijk ook op internet: klik hier.Dolfijnenfans in Spijkenisse
09-06-2009
SOS Dolfijnen verschijnt pas in juli, maar voor kinderen van drie basisscholen in Spijkenisse kent het boek al bijna geen geheimen meer. Ze kregen een sneak preview van een uur. Opvallend was hoe populair het onderwerp is. De kinderen uit groep vijf wilden alles weten over deze bijzondere dieren. Na de researchtrip die Niels met zijn dochters Mikkie en Veerle maakte naar Curacao, kon hij alles uitleggen. Net als de hoofdpersoon werden zijn dochters opgeleid tot junior dolfijnentrainer.

Voorgoed Verdwenen vanaf 28 mei overal verkrijgbaar
16-05-2009
Tije en zijn vrienden vinden het lichaam van een dode zwerver. Zijn zij schuldig aan zijn dood? Bedreigingen in een geheimzinnige codetaal dwingen het vriendenclubje op onderzoek uit te gaan...

Bestel het boek hier!Twee nieuwe dolfijnenboeken verschijnen!
10-03-2009
Met een fantastische fotocover van Johan Bosgra, een gratis tattoovel met de dolfijnen van illustratrice Yke Reeder, voor een voordelige prijs van € 10,-. Het kan bijna niet anders of deze boeken vliegen de winkel uit. De eerste druk van S.O.S. Dolfijnen was binnen een maand uitverkocht. Deze oplage ligt flink hoger, maar er is lang op de boeken gewacht en er zijn al veel reserveringen gemaakt. Ik ben benieuwd!

In Dolfijn in gevaar vinden Cas en Quinty een dolfijn op het strand. Ze doen alles om het jonge dier te leren hoe ze op zee zal kunnen overleven. Anders moet ze naar een Duits dolfinarium...In 'Dolfijn ontvoerd' zij Cas en Quinty op vakantie in Malta. Ze volgen het spoor van drie mannen, die met een verdovingspistool de zee opgaan in een motorboot...In mei in de winkel: Voorgoed verdwenen
22-02-2009
Samen met zijn zus Lydia schreef Niels Rood 'Voorgoed verdwenen', een spannende jeugdthriller die over enkele maanden in de winkel ligt. Het verhaal speelt aan de rand van de Veluwe, waar beken stromen en het bos begint achter de huizen. Tije en zijn vrienden vinden een lijk, dat ineens op de bodem van een door henzelf gemaakt zwembad ligt... Hebben zij de man per ongeluk laten verdrinken?Red de dolfijnen op de Faeroër eilanden
21-02-2009
Klik hier voor een petitie van de Partij voor de Dieren en doe iets voor deze dolfijnen!

SOS Dolfijnen verschijnt in de zomer
31-01-2009
In SOS Dolfijnen wordt Martje in een week opgeleid tot junior dolfijnentrainer. Als Jim, het zoontje van de vriend van haar moeder, verdwijnt, is de paniek compleet. Maar Martje roept de hulp in van twee nieuwe vriendinnen...Niels Rood met twee dochters naar Curaçao
14-12-2008
Twee kinderen worden opgeleid tot Junior Dolphin Trainer, oftewel dolfijnentrainer. In een komend avontuur van Niels Rood zijn het zijn Martje en Jim, die je kent uit Zoektocht door de nacht. Maar in het echt waren het Mikkie (11) en Veerle (9) Rood, die leerden hoe ze konden werken met dolfijnen. Vijf dagen lang zaten ze in de klas, zwommen, snorkelden en speelden ze met dolfijnen. Ze gaven ze vis en spoelden bakken uit, maakten toetsen en deden uiteindelijk mee in de spetterende eindshow voor een groot publiek. Een langgekoesterde droom werd werkelijkheid. De kroon op het harde werken: een Level 2 diploma van de Dolphin Academy! Niels Rood benutte de week om de basis te leggen voor een nieuw rugzakavontuur, dat na de zomer verschijnt. We houden je op de hoogte!Vanaf vandaag in de winkel: Zoektocht door de nacht
10-11-2008
Bestel het boek hier of ga naar de winkel! Tijdelijk kost het spannende avontuur maar 9,95.Zoektocht door de nacht verschijnt!
29-10-2008
Zoektocht door de nacht is een boek in de serie Rugzakavontuur. Boeken van verschillende auteurs die allemaal over vakantie gaan. De tekeningen zijn van Els van Egeraat. Tot en met de kerstvakantie is het boek extra voordelig geprijsd. Martje en Roos zijn zussen; ze zijn op vakantie met twee jongens, die bij de nieuwe vriend van hun moeder horen. De trip gaat naar Engeland, naar een plaatsje vlakbij Stonehenge. Er is een verhaal, dat ergens in de buurt de steen moet rondzwerven, waar Koning Arthur in de Middeleeuwen zijn beroemde zwaard Excalibur uit heeft getrokken. De kinderen horen het van een jongen die zich Merlijn noemt en gekleed is in een wit gewaad. De verleiding om te gaan zoeken, kunnen ze niet weerstaan. Vanaf maandag is Zoektocht door de nacht overal verkrijgbaar.Plunderpiraten op Wereldhavendagen
08-09-2008
Het was jammer van het slechte weer op vrijdag en zondag, maar een beetje piraat kan wel tegen een spat water. En op zaterdag blonken de glimmende zwaarden fel op in de zon. Net als in het boek:
Ik was piraat en dit was mijn zwaard. Het was geen gewoon zwaard maar een heel bijzonder zwaard. Je hoefde er maar mee te wijzen naar iemand of hij stortte al gewond neer...

Honderden piraatjes zwermden uit over het Kidsplein van de Wereldhavendagen. Reacties van ouders op de mail maakten duidelijk dat de kinderen genoten hadden en hun zwaarden maandag mee naar school namen.Niels en Lydia Rood schrijven kinderthriller
11-08-2008
In de jaren negentig schreven Niels en Lydia Rood zeven thrillers voor volwassenen. Nu hebben zij de laatste hand gelegd aan een spannend verhaal van zestien hoofdstukken, dat zich afspeelt in het heuvelachtige gebied in de buurt van Arnhem. Uitgeverij Leopold brengt het in het voorjaar uit, als onderdeel van een nieuwe serie.

Zoektocht door de nacht in november verkrijgbaar
11-08-2008
Vier Nederlandse kinderen, in de winter op vakantie in Engeland. Als ze midden in de nacht hun hotelletje uit sluipen om op zoek te gaan naar Stonehenge, staan ze ineens oog in oog met een jongen in een vreemde witte mantel. Hij geeft ze een mysterieuze opdracht en het spoor voert terug naar de dagen van Koning Arthur...

Promo voor zoektocht door de nacht
10-06-2008
Klik hier om de promo te zien!

Janneke Schotveld wint Hotze de Roos-prijs
31-05-2008
Zestien kinderen van evenzoveel Zaanse basisscholen, 3 genomineerde schrijvers, één wethouder en een winnend boek: Villa Fien van Janneke Schotveld. Dit boek, over Kaatje die in een gezellig opvanghuis wil blijven wonen in plaats van verhuizen naar Het Betere Pleeggezin, werd bekroond door de Kinderjury uit de gemeente Zaanstad. Aanmoedigingsprijzen waren er voor De Plunderpiraat, net als Villa Fien geïllustreerd door Annet Schaap, en Bolopiep ligt er uit, van Auke Herrema.

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt, waar kinderen uit Zaanstad en ver daarbuiten konden genieten van boekenkraampjes, een levende gedichten jukebox, signerende schrijvers en een voorleespodium. Het bleef de hele dag droog en de sfeervolle Zaanse schans was een prachtig decor.Janneke Schotveld woont en werkt op een zorgboerderij. Haar tweede boek, Zsa Zsa, ligt eind van de zomer in de winkel.

Nieuwe Griezelige Geschiedenisles van Graaf Grothaus
08-05-2008
Nu online te lezen: De Verschrikkelijke Sneeuwman. Een superspannend verhaal voor kinderen van 10-14. Klik snel hier!

Rugzakavontuur na de zomer in de winkel
04-03-2008
De tekeningen voor de serie Rugzakavontuur zijn van Els Egeraat. Versteende Krachten speelt zich af in Engeland, rond Stonehenge. Vier kinderen proberen de steen te vinden, waar eeuwen geleden Arthur zijn magische zwaard uit trok.

Nu in de winkel: Slimme Witte Veer en de Stormvogel
28-02-2008
Slimme Witte Veer en de Stormvogel is het eerste boek in een nieuwe serie. Slimme Witte Veer probeert een goede indiaan te zijn, maar zijn vriendje Rode Vos is veel onvoorzichtiger. Daardoor beleven de twee vrienden keer op keer spannende avonturen. In het eerste boek, dat je zelf kunt lezen maar wat ook een heerlijk voorleesboek is, trekt op een dag een grote schaduw over het tentenkamp. Slimme Witte Veer heeft dan de rooksignalen aan de horizon al ontdekt... 

userfiles/cover SWV.gif

De rooksignalen betekenen gevaar, maar welk gevaar? Slimme Witte Veer ziet als eerste wat de Lakota bedreigt, maar geloven de grote indianen hem wel?

Meer weten over de Lakota-indianen?
30-01-2008
Hieronder vind je een link waarin je meer kunt lezen over de Lakota, de stam van Slimme Witte Veer. Als je het gebruikt voor een verslag, verander het dan wel een beetje en zoek er nog meer bij. Je juf of meester heeft ook internet en als je alles gewoon kopieert val je door de mand! Niet dat ik er mee zit, maar het zou voor jou wel een afgang zijn natuurlijk.

Klik hier om naar de informatiepagina te gaan.

Binnenkort: Slimme Witte Veer en de Stormvogel
01-01-2008

Slimme Witte Veer en de Stormvogel is het eerste boek in een nieuwe serie. Slimme Witte Veer probeert een goede indiaan te zijn, maar zijn vriendje Rode Vos is veel onvoorzichtiger. Daardoor beleven de twee vrienden keer op keer spannende avonturen. In het eerste boek, dat je zelf kunt lezen maar wat ook een heerlijk voorleesboek is, trekt op een dag een grote schaduw over het tentenkamp. Slimme Witte Veer heeft dan de rooksignalen aan de horizon al ontdekt...

De rooksignalen betekenen gevaar, maar welk gevaar? Slimme Witte Veer ziet als eerste wat de Lakota bedreigt, maar geloven de grote indianen hem wel?
Achter in het boek kun je alles te weten komen over het leven van de Lakota, die in het Noorden van de Verenigde Staten wonen en woonden. Op scholen en bibliotheken kan Niels Rood hier alles over komen vertellen. Dat is inspirerend, want Indianen hebben een cultuur waar we zeker een voorbeeld kunnen nemen. Zo gaan ze veel beter om met de natuur dan wij en leren ze veel van oudere stamgenoten.Nieuw: Graaf Grothaus griezelige geschiedenislessen
25-12-2007
Onder Online lezen vind je alle downloads, ook het eerste Graaf Grothaus verhaal: de Vliegende Hollander. Maar als je hier klikt kom je er ook!

Leeftijd: 10-14 jaar